składniki:

kruche ciasto:

  • 20 dag mąki
  • 12 dag masła
  • 1 małe jajko lub 2 surowe żółtka
  • łyżka śmietany
  • 0,5 łyżeczki soli

farsz:

  • grzyby (5-8dag)
  • cebula
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 surowe jajko
    Ugotowane grzyby, w których wywar dodaliśmy do barszczu siekamy bardzo drobno. Przesmażamy na maśle z małą drobniutko posiekaną cebulą. Po czym łączymy dokładnie z 1 łyżką bułki tartej i 1 całym surowym jajkiem. Farsz solimy i pieprzymy do smaku.

wykonanie:

Mąkę, masło, jajko, śmietanę, oraz sól łączymy siekając je nożem. Następnie szybko zagniatamy ciasto, które trzeba schłodzić w lodówce 30min. Z dość cienko rozwałkowanego ciasta wycinamy szklanką kółka, na każde kółko nakładamy nieco farszu grzybowego. Składamy na pół kółko formując zgrabne pierożki dokładnie zlepiając ich brzegi.  Pierożki układamy na blasze i pieczemy w gorącym piekarniku, aż nie nabiorą złotego koloru.

uwagi:
wychodzi bardzo mała porcja