13

 

 

składniki:

  • 30dag mięsa mielonego
  • 1jajko+ 1 żółtko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka kwaśnej śmietany
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 20- 30dag pieczarek
mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą, śmietaną i drobno pokrojoną cebulą (można ją zmielić w maszynce). Doprawić solą i pieprzem.
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i z mięsa uformować kulę. Ułożyć na blasze, pięścią zrobić wgłębienie. Piec przez 6min w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.Ciasto francuskie wałkować, podsypując mąką. Wyciąć paseczki grubsze i cieńsze (ok 3cm i 0,5- 1cm).Przygotowanymi paseczkami obłożyć mięso tworząc wianek. Dobrze zlepić i posmarować żółtkiem. Włożyć do piekarnika na 30-35min.W tym czasie pokroić pieczarki i podsmażyć na patelni, odcedzić z soku i  posolić. Po wyjęciu mięsa do wgłębienia wkładamy pieczarki
21