wpid-2013-05-05-15.12.41

 

 

 

składniki:

  • 1 kg mąki
  • 2 masła słoneczne
  • 4 łyżki cukru
  • 8 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka smalcu
  • 0,5 butelki małej kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 szkl. cukru – do białek
  • powidła/ dżem

wykonanie:

Mąkę, masło, cukier, żółtka, proszek do pieczenia, smalec oraz śmietanę posiekać , zagnieść, podzielić na 3 części. Do jednej częsci dodać 2 łyżki kakao, dwie pozostałe pozostają białe. Następnie umieszczamy je w lodówce, aby schłodzić. Białą część ciasta rozwałkować i umieścić na brytfannie na dnie, posypać bułką tartą i położyć powidła bądź dżem. Na to skruszyć szarą część ciasta, do którego wcześniej zostało dodane kakao.Białka ubić na sztywno z cukrem i położyć na szarą część. Na białka skruszyć 3 część białą. Piec 50 min w temperaturze 180 stopni.

uwagi
Do jednej z części ciasta należy dodać kakao i wtedy  porządnie trzeba wyrobić, żeby nabrało ciemnego koloru.
Podzielone części najlepiej owinąć folią aluminiową, żeby nie przeszło zapachem lodówki. Chłodzić co najmniej pół h