składniki:

 ciasto:

  • 5 szklanek mąki
  • 10 dag drożdży
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl oleju
  • 1 szkl mleka
  • szczypta soli
  • rodzynki
  • 5 jaj

W misce rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem. Na to zalać rozbełtane jajka, wlać ciepłe mleko, olej i zasypać przesianą mąką. Dodać  szczyptę soli, wymieszać ręką. Przykryć ściereczką i odstawić na 3 godziny.

Gdy już urośnie bardzo dokładnie wymieszać mikserem, aż pojawią się bąble i wsypać sparzone wcześniej rodzynki i wymieszać.

 

kruszanka: 

  • 0,5 kostki masła
  • 1 szkl mąki
  • 1 łyżeczka kartoflanki
  • 0,5 szkl cukru
  • 1 op cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Wszystkie składniki wsypać do miseczki i wyrobić ręką. Można ją później włożyć do lodówki na jakiś czas zanim się pokruszy na placek.

 

Piec w piekarniku na ok.180 stopni przez 45-60 min

 

uwagi:

Jest to mega szybki placek jaki kiedykolwiek robiłam i rzeczywiście rośnie wysoki