20140717_201428

składniki:

  • ok. 4kg ogórków (na 2 kamieniaki)
  • kilka liści z wiśni
  • 4 gałązki kopru
  • obrany chrzan 
  • czosnek
  • woda- na 1 l wody dodać łyżkę soli – przestudzić (w zależności od wielkości kamieniaka)

20140717_202453

na dno:

  • 2 liście chrzanu
  • 6 liści wiśni
  • dość grube kawałki chrzanu (obrać)
  • cała główka niedużego czosnku (obrać)
  • 2 umyte kopry
  • ułożyć umyte ogórki
  • zalać wodą tak, żeby ogórki były całe pod wodą
  • na górę położyć 2 kopry duże- złożyć je na 4 razy żeby zakryły całe ogórki, nie powinny one  wypłynąć

20140717_202629

  • przykryć talerzykiem i lekko obciążyć słoikiem z wodą

 

uwagi:

po 3-4 dniach będą ogórki małosolne a później robią się kiszone