20140805_171450

składniki:

 

  • 3 kubki malin
  • 2 szklanki mleka
  • pół śmietany kremówki (250ml)
  • 8 łyżek cukru pudru 
  • 6 żółtek

 

2 kubki malin rozgnieść przez sito, żeby pozbyć się pestek. Posypać cukrem i wymieszać. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem pudrem, aby powstała kremowa masa. Mleko oraz śmietanę podgrzewać na małym ogniu, doprowadzić do wrzątku. Następnie zestawić i dodać żółtka. Cały czas mieszać, podgrzać na małym ogniu, aż masa lekko zgęstnieje. Zestawić z ognia i dodać puree z malin oraz całe maliny, dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest ciepła zostawić chwilę do ostygnięcia. Podczas mrożenia kilka razy należy wyjąc lody, żeby je przemieszać.

 

Uwagi:

Wyszły lekko słodkie.

Kubeczki po Danonkach albo silikonowe foremki idealnie nadają kształt. 

Żeby wyjąć z kubeczka lody to należy przez chwilę umieścić kubeczek w gorącej wodzie :)

 

Z białek, które zostały można zrobić pyszne bezy :)