20140815_201745

 

składniki:

  • 30dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 kg śliwek

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, cukier, jajko i posiekać wszystko nożem. Następnie zagnieść ciasto. Rozdzielić na 2 części- jedna większa a druga mniejsza (ok 1/3 ciasta). Większą włożyć do lodówki a mniejszą do zamrażarki na 1- 1,5 godziny.

Schłodzone ciasto wyłożyć na formę. Śliwki pokropić, pestki wyjąć i wymieszać z bułką tartą, jeśli są kwaśne dodać trochę cukru. Położyć je na cieście a następnie zetrzeć na tarce na dużych oczkach mniejszą część ciasta.

Piec 45 min na 180 stopni