20140819_210457składniki:

biszkopt: 

  • 3 jajka
  • 15 dag cukru
  • 15 dag mąki
  • szczypta proszku do pieczenia

nadzienie:

  • opakowanie żelatyny
  • 1/4 arbuza
  • 1 duży melon
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 5 dag cukru
  • 1 op. czerwonej galaretki

 

Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć pergaminem. Ubić białka, następnie dodać cukier i żółtka. Wsypać mąkę i proszek następnie wymieszać łyżką. Ciasto piec 20 min w 180 stopniach. Po upieczeniu biszkopt wyjąć z tortownicy i zostawić do wystygnięcia.

 

Melon i arbuz obrać, pokroić w kostkę i zmiksować.  Miąższ połączyć z jogurtem i cukrem i dokładnie wymieszać. Żelatynę zalać zimną wodą i moczyć ok 5 minut. Potem lekko podrzać, żeby była płynna masa. Składniki połączyć i włożyć do lodówki na ok 1 godzinę.

 

Chłodny biszkopt ponownie włożyć do tortownicy. Z pergaminu albo folii obciąć pasek taki, aby uformować z niego brzeg naokoło biszkoptu, aby dotykał dna tortownicy i kilka centymetrów wystawał poza. Na biszkopt położyć tężęjącą masę owocową, wyrównać górę i ponownie włożyć do lodówki na godzinę.

W międzyczasie zrobić galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy będzie tężejąca należy ją rozłożyć na ciasto i ponownie włożyć do lodówki.

 

Uwagi:

dobrze jest usunąć pestki z arbuza, po miksowaniu i tak je czuć a nie uda się ich całkowicie zmiksować.

Uwaga na masę z żelatyną, musi być tężejąca bo wpadnie poza ciasto. Przy nakładaniu należy uważać na folię, aby stykała się z biszkoptem. Ciasto jest jednak czasochłonne, ale kto ma ochotę na arbuza to gorąco polecam :)